Νομός Ηρακλείου

Ο Νομός Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος από τους 4 νομούς της Κρήτης, και συνορεύει με τους Νομούς Λασιθίου ανατολικά και Ρεθύμνου δυτικά. Έχει έκταση 2.641 τετρ. χιλιομέτρων και κατοικείται από περίπου 300.000 ανθρώπους. Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα του νομού, είναι η μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης. Το έδαφος στις πεδιάδες και τις κοιλάδες στα κεντρικά και βόρεια του νομού είναι εύφορο, ενώ, αντίθετα, το υπόλοιπο της επιφάνειας καλύπτεται από ορεινούς όγκους που φθάνουν μέχρι και τα νότια παράλια του νομού, αφήνοντας, έτσι, τις κυριότερες αμμουδιές στα βόρεια, με εξαίρεση τα Μάταλα, παραλία σε υποβλητικό φυσικό σκηνικό με σπηλιές ανοιγμένες στα ψαμμιτικά πετρώματα της περιοχής.

Το κλίμα του νομού χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια. Εξαίρεση τα βουνά της Ίδης και των Αστερουσίων, όπου τα καλοκαίρια είναι δροσερά, αλλά οι χειμώνες μπορούν να έχουν θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, με χιονοπτώσεις.

Τα κύρια αγροτικά προϊόντα του Νομού Ηρακλείου είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο, κηπευτικά, πορτοκάλια και κρασί. Στην κοιλάδα των Πεζών παράγεται το 70% του κρασιού που παράγεται σε όλη την Κρήτη, που καλύπτει το 20% του παραγόμενου οίνου σε όλη την Ελλάδα.

Στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, αν θέλει κανείς να συνδυάσει τον πολιτισμό με τις διακοπές. Τρία από τα τέσσερα Μινωικά παλάτια που έχουν βρεθεί στην Κρήτη είναι εδώ, στην Κνωσσό, στη Φαιστό και στα Μάλλια. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου θεωρείται πως είναι μέσα στα τρία σπουδαιότερα μουσεία της Ευρώπης, μαζί με αυτά της Ακρόπολης και των Δελφών, οπότε, αν είμαστε στο Ηράκλειο, ας το επισκεφθούμε, και θα μείνουμε θαμπωμένοι από τον πλούτο των περιεχομένων του.

Ο νομός Ηρακλείου θεωρείτε από τους πιο ανεπτυγμένους και σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς, διαθέτει περισσότερα από 550 διαφορετικά καταλύματα όλων των κατηγοριών με πάνω από 65.000 κλίνες. Στον νομό υπάρχει το μοναδικό γήπεδο γκόλφ της Κρήτης για επαγγελματίες, 18 οπών, εκθεσιακό κέντρο, οργανωμένα συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, γήπεδα και υποδομές για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Επικοινωνία