Καλωσορίσατε στο Νομό Ηρακλείου!

Ο Νομός Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος από τους 4 νομούς της Κρήτης, και συνορεύει με τους Νομούς Λασιθίου ανατολικά και Ρεθύμνου δυτικά. Έχει έκταση 2.641 τετρ. χιλιομέτρων και κατοικείται από περίπου 300.000 ανθρώπους. Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα του νομού, είναι η μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης. Το έδαφος στις πεδιάδες και τις κοιλάδες στα κεντρικά και βόρεια του νομού είναι εύφορο, ενώ, αντίθετα, το υπόλοιπο της επιφάνειας καλύπτεται από ορεινούς όγκους που φθάνουν μέχρι και τα νότια παράλια του νομού, αφήνοντας, έτσι, τις κυριότερες αμμουδιές στα βόρεια, με εξαίρεση τα Μάταλα, παραλία σε υποβλητικό φυσικό σκηνικό με σπηλιές ανοιγμένες στα ψαμμιτικά πετρώματα της περιοχής.

Το κλίμα του νομού χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και ζεστά καλοκαίρια. Εξαίρεση τα βουνά της Ίδης και των Αστερουσίων, όπου τα καλοκαίρια είναι δροσερά, αλλά οι χειμώνες μπορούν να έχουν θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, με χιονοπτώσεις.

Τα κύρια αγροτικά προϊόντα του Νομού Ηρακλείου είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο, κηπευτικά,  πορτοκάλια και κρασί. Στην κοιλάδα των Πεζών παράγεται το 70% του κρασιού που παράγεται σε όλη την Κρήτη, που καλύπτει το 20% του παραγόμενου οίνου σε όλη την Ελλάδα.

Στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, αν θέλει κανείς να συνδυάσει τον πολιτισμό με τις διακοπές. Τρία από τα τέσσερα Μινωικά παλάτια που έχουν βρεθεί στην Κρήτη είναι εδώ, στην Κνωσσό, στη Φαιστό και στα Μάλλια. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου θεωρείται πως είναι μέσα στα τρία σπουδαιότερα μουσεία της Ευρώπης, μαζί με αυτά της Ακρόπολης και των Δελφών, οπότε, αν είμαστε στο Ηράκλειο, ας το επισκεφθούμε, και θα μείνουμε θαμπωμένοι από τον πλούτο των περιεχομένων του.

Ο νομός Ηρακλείου θεωρείτε από τους πιο ανεπτυγμένους και σύγχρονους  τουριστικούς προορισμούς, διαθέτει περισσότερα από 550 διαφορετικά καταλύματα όλων των κατηγοριών με πάνω από 65.000 κλίνες. Στον νομό υπάρχει το μοναδικό γήπεδο γκόλφ της Κρήτης για επαγγελματίες, 18 οπών, εκθεσιακό κέντρο, οργανωμένα συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, γήπεδα και υποδομές για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Ηράκλειο αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, την πρωτεύουσα της περιφέρειας και το οικονομικό κέντρο του νησιού. Η πόλη αποτελεί, επίσης, το εμπορικό και επιστημονικό κέντρο του νησιού. Κατέχει στρατηγική γεωπολιτική θέση στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, συνδέοντας τρεις ηπείρους και πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.

Πληθυσμός: 150.000 κάτοικοι (137.711 στην απογραφή του 2001).

Επιφάνεια: 120 τετρ. χιλιόμετρα

Πως να ταξιδέψετε στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο με αεροπλάνο: Το αεροδρόμιο Ηρακλείου βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο , και ονομάζεται επίσημα Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», προς τιμή του διάσημου Κρητικού συγγραφέα.

Το αεροδρόμιο Ηρακλείου συνδέεται με πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται χιλιάδες πτήσεις τσάρτερ από όλη την Ευρώπη.

Στο Ηράκλειο με πλοίο: Καθημερινά υπάρχουν δρομολόγια από και προς το λιμάνι Ηρακλείου που το συνδέουν με το λιμάνι του Πειραιά, την Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, προς το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύουν μεγάλα, σύγχρονα ferry boats, ενώ προς τη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες μπορείτε να ταξιδέψετε με τα πολύ γρήγορα catamaran.

Επίσης το λιμάνι του Ηρακλείου επισκέπτονται πολλά κρουαζιερόπλοια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δεδομένου ότι το Ηράκλειο βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης, είναι εύκολο να ταξιδέψετε από εδώ προς κάθε γωνιά της Κρήτης, είτε με δημόσια λεωφορεία (ΚΤΕΛ) είτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Αξιοθέατα – Γύρος Πόλης

Πλατεία Ελευθερίας η μεγάλη πλατεία του Ηρακλείου με την Πύλη του Αγίου Γεωργίου, τη Νομαρχία και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Οδός Δαιδάλου , ο εμπορικός πεζόδρομος στην καρδιά του Ηρακλείου

Οδός Κοραή, τα καφέ του Ηρακλείου

Λιοντάρια ή Πλατεία Λιονταριών η Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, εκεί όπου βρίσκεται η κρήνη Μοροζίνι, το περίφημο σιντριβάνι με τα λιοντάρια

Μεϊντάνι η κεντρική διασταύρωση της πόλης.

Η αγορά στη οδό 1866

Η κρήνη Μπέμπο, μια θαυμάσια ενετική κρήνη δίπλα σε ένα τούρκικο μνημείο στην Πλατεία Κορνάρου

Η Πλατεία Κορνάρου, η πλατεία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας του μεγάλου κρητικού ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου

Ο Αγιος Μηνάς , ο καθεδρικός ναός και ο προστάτης άγιος του Ηρακλείου

Λεωφόρος Καλοκαιρινού, η πλατιά στράτα του Ηρακλείου

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου η δημοτική Πινακοθήκη του Ηρακλείου

Η ενετική Λότζια, το κομψότερο ενετικό μνημείο στην Κρήτη

Αγιος Τίτος , ο ιερός ναός του Αγίου Τίτου, πρώτου επισκόπου Κρήτης.

Η οδός 25ης Αυγούστου, η «οδός Πλάνης», ο ομορφότερος δρόμος της πόλης

Λιμάνι Ηρακλείου, το παλιό ενετικό   δίπλα από νέο σύγχρονο.

ο Κούλες, το ενετικό φρούριο στην είσοδο του λιμανιού, το σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου.

Ο Τάφος του μεγάλου συγγραφέα «Νίκου Καζαντζάκη»

Η παραλιακή λεωφόρος, με τη νυχτερινή ζωή , το Μπεντενάκι, ο ναός Πέτρου και Παύλου Δομηνικανών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το εμπορικό κέντρο Τάλως, το Παγκρήτιο Ολυμπιακό Στάδιο κ.α.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μουσείο που στεγάζει τα εκθέματα της Μινωικής Κρήτης

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Μουσείο Μάχης Κρήτης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα:

Πανεπιστήμιο Κρήτης (Σχολή Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών και
Σχολή Επιστημών Υγείας).

Τ.Ε.Ι. (Σχολές: Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας,
Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τεχνολογίας-Γεωπονίας).

Ερευνητικά Κέντρα:

Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH)

Τεχνολογικό Πάρκο (Science and Technology Park of Crete STEP-C)

ΕΛΚΕΘΕ Kέντρο Θαλάσσιας Έρευνας

Eνυδρείο Kρήτης (CretAquarium)