Αθήνα 15.9.2010, 20:13

Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση προκαταβολών συνολικού ύψους €20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που υλοποιούν ψηφιακές επενδύσεις, στο πλαίσιο της δράσης «digi-lodge», ανακοινώνει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η διατιθέμενη επιχορήγηση αντιστοιχεί σε προκαταβολή 30% επί της ψηφιακής επένδυσης κάθε τουριστικής επιχείρησης και πραγματοποιείται με σκοπό να επιταχύνει την ολοκλήρωσή της, ενόψει προετοιμασίας της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Η «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» υλοποιεί τη δράση «digi-lodge» έχοντας καταγράψει τόσο το χαμηλό επίπεδο τεχνολογικής προβολής και παρουσίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και τη διαρκώς αυξανόμενη συμβολή των νέων τεχνολογιών και των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) στην επιλογή τουριστικών προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην δράση συμμετέχουν έως σήμερα 2.278 τουριστικά καταλύματα κάθε τύπου και κατηγορίας (ξενοδοχεία, Motel, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.), που ενισχύονται στις τεχνολογικές τους επενδύσεις, με σκοπό:
α. την ολοκληρωμένη και ποιοτική παρουσίαση στο Διαδίκτυο των εγκαταστάσεων τους καθώς και της ευρύτερης τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται, ώστε να ενισχυθεί η Ελληνική τουριστική προβολή στο Διαδίκτυο,
β. την πραγματοποίηση κρατήσεων μέσω διαδικτύου για όλο το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων τους, και
γ. την προσέλκυση νέων πελατών μέσω της παροχής ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης, τη δημιουργία στις εγκαταστάσεις τους σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο κ.λπ.

Η υλοποίηση πραγματοποιείται με την ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών διαδικτυακής προβολής και ηλεκτρονικών κρατήσεων, καθώς και με την ολοκλήρωση αυτών των εφαρμογών με συστήματα μηχανογράφησης των τουριστικών μονάδων. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της δράσης, χρηματοδοτούνται τεχνολογίες που βελτιώνουν το επίπεδο υπηρεσιών και συμβάλλουν στην επιμήκυνση της παραμονής τουριστών και επισκεπτών. Ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε 40.000 ευρώ και ο ελάχιστος σε 7.000 ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης ανά εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης.

Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ενημερώνονται απευθείας για τις διαδικασίες πληρωμής των προκαταβολών, μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων της «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ».

Η δράση «digi-lodge» υλοποιείται από την «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και χρηματοδοτείται κατά 80% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από Εθνικούς πόρους.