Μαζική προσγείωση 80 αεροσκαφών σε δύο μέρες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/04/2015, 10:54
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2015, 10:58
Δυναμικό ξεκίνημα για τον κρητικό τουρισμό, από το επόμενο σαββατοκύριακο, οπότε αναμένεται μαζική άφιξη εκατοντάδων τουριστών στο νησί μας από 80 αεροσκάφη που θα προσγειωθούν στο δεύτερο μεγαλύτερο σε τουριστική κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, το «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

Ξενοδοχειακές μονάδες σε όλο το νησί προετοιμάζονται πυρετωδώς για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους αφιχθέντες τουρίστες από Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ στα τέλη του μηνός θα υποδεχθούν και τους πρώτους Ρώσους τουρίστες, για τους οποίους ωστόσο αναμένεται μια πτώση της τάξης του 60%.

Και ενώ τα μηνύματα για τον τουρισμό στο νησί μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου παραμένουν, με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα να συγκαλείσύσκεψη, παρουσία βουλευτών και τουριστικών παραγόντων.

Για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, Περιφέρεια και Δήμος Ηρακλείου θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών αύριο Τρίτη, ευελπιστώντας στην άμεση επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου.

Στην τελική ευθεία για την υποδοχή εκατοντάδων τουριστών μπαίνει το αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου αναμένεται η άφιξη 80 αεροσκαφών, με τους περισσότερους επιβάτες να προέρχονται από Γερμανία και Γαλλία.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία του αεροδρομίου Ηρακλείου. Από τις αρχές του χρόνου έως και χθες, οι τουρίστες άγγιξαν τις 44.000 σε αντίθεση με το ίδιο περυσινό διάστημα, οπότε ο αριθμός τουριστών δεν ξεπερνούσε τις 35.000. Ενώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα για το πρώτο τετράμηνο του 2015, αυτά άγγιξαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, καθώς η αύξηση των αφίξεων από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες ανέρχεται στο 24%.

Εντωμεταξύ, τουριστικοί παράγοντες και ξενοδόχοι τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη στον ελληνικό τουρισμό από μεγάλη τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, καθώς συνεχίζονται οι ακυρώσεις, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου.

Και ενώ το αεροδρόμιο Ηρακλείου συμβάλλει δυναμικά στον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμη αναμένει κονδύλια ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμισή του, όπως είχε δεσμευτεί ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το Νοέμβριο του 2014.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έχουν βαλτώσει είναι η επέκταση των χώρων υποδοχής αναχωρήσεων και αφίξεων, αλλά και έργα που θα βελτιώσουν την εικόνα του αεροδρομίου.

Για τα παραπάνω ζητήματα, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία προσκλήθηκαν βουλευτές και τουριστικοί φορείς. Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, αλλά και στον πύργο ελέγχου, όπου το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 30%.

Γεωργία Μακάκη

www.neakriti.gr